Optimalisasi Potensi Ubi Jalar di Desa Sindang Karya Kecamatan Menes, Kabupaten Pandeglang

  • Encep Andriana Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Indhira Asih VY Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Ratna Sari Dewi Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Callista Aulina Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Suci Ramadayanti Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
  • Tri Esti Noviyanti Universitas Sultan Ageng Tirtayasa
Keywords: Enterprenership, Sindangkarya, Sweet Potato

Abstract

OPTIMIZING THE SWEET POTATOES’ POTENTIAL IN SINDANGKARYA VILLAGE, MENES SUB-DISTRICT, PANDEGLANG REGENCY.
Sweet potato is one of the agricultural commodities that is suitable for cultivation in Sindangkarya village, Pandeglang Regency. Each year, Sindangkarya village produces 350 tonnes of sweet potato. However, the low price of sweet potato causes small income for the residents. One of the efforts to increase its selling value is processing sweet potatoes into various products such as sweet potato cake or various other processed products. The problem founded is that people do not have the knowledge and skills of sweet potatoes utilization. The purpose of this community service activity is to transfer knowledge and train the community skills in processing sweet potatoes so they will have a higher selling value and attract the buyers. This article concludes that Sindangkarya Village has a business potential that involves the participants, PKK Cadres, Posyandu Cadres and Youth Organization developing creative ideas to make valuable products and beneficial to the lives of Sindangkarya residents and can reduce unemployment.

References

Akhmad, K. A. (2015). Pemanfaatan media sosial bagi pengembangan pemasaran UMKM (Studi deskriptif kualitatif pada distro di Kota Surakarta). DutaCom Journal, 9(1), 43-43.

Afifah, A., & Suryani, Y. (2016). Serundeng ubi sebagai salah satu peluang usaha dalam meningkatkan pendapatan keluarga: Studi kasus pada usaha marisa di Kota Padang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 22(3), 126-130.

Apriellyany, T. D., Widyastuti, Y., & Jumiati, I. E. (2019). Efektivitas program kawasan desa mandiri pangan di Kecamatan Baros Kabupaten Serang. Jurnal Administrasi Publik, 10(2), 1-19.

El Husna, N., Novita, M., & Rohaya, S. (2013). Kandungan antosianin dan aktivitas antioksidan ubi jalar ungu segar dan produk olahannya. Agritech, 33(3), 296-302.

Ginting, E., Utomo, J. S., Yulifianti, R., & Jusuf, M. (2015). Potensi ubijalar ungu sebagai pangan fungsional. Iptek Tanaman Pangan, 6(1), 116-138.

Kurniawanto, H., & Anggraini, Y. (2019). Pemberdayaan perempuan dalam pengembangan badan usaha milik desa (Bumdes) melalui pemanfaatan potensi sektor pertanian (Studi kasus di Desa Kadu Ela Kecamatan Cadasari Kabupaten Pandeglang). Jurnal Kebijakan Pembangunan Daerah, 3(2), 127-137.

Lestari, R. D., Wulandari, K., Aliyah, A., & Fanani, A. (2019). Pengembangan produk olahan ubi jalar di Desa Kanten Kecamatan Trucuk Kabupaten Bojonegoro. In Seminar Nasional Hasil Pengabdian Masyarakat dan Penelitian Pranata Laboratorium Pendidikan Politeknik Negeri Jember Tahun 2019 (pp. 200-204). Jember: Politeknik Negeri Jember.

Marta, H. (2013). Pembuatan berbagai produk ubi jalar dalam upaya diversifikasi pangan dan peningkatan gizi masyarakat di Desa Sekarwangi dan Desa Cilangkap Kecamatan Buahdua Kabupaten Sumedang. Dharmakarya, 2(2), 85-92.

Moleong, L. J. (2010). Metodologi penelitian kualitatif. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Sugiyono. (2014). Metode penelitian pendidikan pendekatan kuantitatif, kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Walidin, W., & Idris, S. (2015). Metodologi penelitian kualitatif & grounded theory. Banda Aceh: Universitas Islam Negeri Ar-Raniry.

Widowati, S. (2011). Diversifikasi konsumsi pangan berbasis ubi jalar. Jurnal Pangan, 20(1), 49-61.

Yuliana, N., Sartika, D., Nudin, S. U., Herdiana, N., & Anungputri, P. S. (2020). Introduksi produk olahan ubi jalar pada anggota Ika Tanjung Sakti, Bandar Lampung. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2), 263-267.

Zuraida, N. (2009). Status ubi jalar sebagai bahan diversifikasi pangan sumber karbohidrat. Iptek Tanaman Pangan, 4(1), 69-80.

Published
2020-11-30
How to Cite
Andriana, E., Asih VY, I., Dewi, R., Aulina, C., Ramadayanti, S., & Noviyanti, T. (2020). Optimalisasi Potensi Ubi Jalar di Desa Sindang Karya Kecamatan Menes, Kabupaten Pandeglang. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 5(4), 983-992. https://doi.org/10.30653/002.202054.667
Section
Articles