Pendampingan Perizinan PIRT dan Sertifikasi Halal Produk Makanan Ringan Pada Pelaku UMKM di Desa Balesari, Windusari, Magelang

  • Dian Marlina Verawati Universitas Tidar
  • Rian Destiningsih Universitas Tidar
  • Ivo Novitaningtyas Universitas Tidar http://orcid.org/0000-0002-9346-6736
Keywords: Halal Certification, MSMEs, PIRT Licensing

Abstract

COUNSELING TO FOOD AND BEVERAGES MSMEs ABOUT PIRT LICENSING AND HALAL CERTIFICATION IN BALESARI VILLAGE, WINDUSARI, MAGELANG.
This PKM aims to increase the understanding of food and beverages MSMEs in Balesari Village, Windusari, Magelang, regarding the importance of PIRT licensing and halal certification to increase the selling value of products and also consumer buying interest. The implementation of this PKM is done by the method of lectures, tutorials, and discussions. The results of this PKM program are (1) MSMEs understand the importance of PIRT licensing and halal certification, and are motivated to proceed with it, (2) MSMEs understand PIRT licensing procedures, and (3) MSMEs understand procedures for halal certification. Thus, consumer buying interest and consumer trust are expected to increase through the existence of a PIRT number and a halal label. Moreover, it is also expected to increase the product sales and the welfare of the community in Balesari Village, Windusari, Magelang.

References

Anggriawan, T. P. (2020). Perlindungan Konsumen Pangan pada Negara Mayoritas Muslim ditinjau dari Peraturan Pemerintah Nomor 69 Tahun 1999 tentang Label dan Iklan Pangan. Widya Pranata Hukum: Jurnal Kajian dan Penelitian Hukum, 2(2), 48-60.

Anita, D. C., Wulandari, R., & Nugroho, H. S. (2018). Peningkatan daya saing briket arang batok kelapa melalui pendampingan manajemen produksi, pemasaran dan keuangan pada usaha Briqco dan d’Briquettes di Kabupaten Bantul. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 24(4), 848-852.

Arafat, M., & Budiwati, A. (2021). Dampak Penghapusan Kewajiban Label Halal Pada Peraturan Menteri Perdagangan (Permendag) Nomor 29 Tahun 2019 Pada Kebijakan Sertifikat Halal LPPOM MUI Yogyakarta. At-Thullab Jurnal, 2(1), 223-236.

Arifianti, R., & Mohammad, A. B. (2017). Activation of Creative Sub-Economic Sector in Bandung City. Jurnal AdBispreneur, 2(3), 201-209.

Astuti, D., Bakhri, B. S., Zulfa, M., & Wahyuni, S. (2020). Sosialisasi Standarisasi dan Sertifikasi Produk Halal di Kota Pekanbaru UMKM Area Masjid Agung An-Nur Provinsi Riau. Berdaya : Jurnal Pendidikan Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 23-32.

Badriyah, N. (2019). Pendampingan Revitalisasi Manajemen Waktu dalam Wirausaha Makanan Mudah Saji Sehat Halal Pada Kelompok Pengajian Ibu-Ibu Nahdhatul Ulama Ranting Oro-Oro Dowo Kota Malang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyrakat, 25(1), 29-35.

Garside, A. K., Baroto, T., & Waibo, O. R. G. (2020). Penguatan Aspek Produksi dan Pemasaran pada Usaha Keripik Singkong Mix Sayur. JPPM (Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat), 4(1), 61-68.

Ilhamuddin, H. M., Rusminah, R., Hilmiati, H., & Ahyar, M. (2018). Strategi Pengembangan Industri Kreatif Sektor Kerajinan Perhiasan Mutiara di Kota Mataram. Jmm Unram-Master of Management Journal, 7(1), 58-69.

Kumaram, R. (2014). Business Endeavours in Savaoury Snack Industry Old Chang Kee. International Journal of Business and Social Science, 5(6), 171-177.

Majdi, M. Z., Rizkiwati, B. Y., & Wirasasmita, R. H. (2020). Penguatan Nilai Produk Home Industry Menuju Kesejahteraan Masyarakat Desa Suradadi, Terara, Lombok Timur. Jurnal Pengabdian Pada Masyarak, 5(2), 587-595.

Rochani, A. (2017). Strategi Pengembangan Industri Kreatif Dalam Mewujudkan Kota Cerdas. Inovasi Dalam Pengembangan, 81-93.

Saan. (2018). Penyelenggaraan Jaminan Produk Halal Berdasarkan Undang-undang Republik Indonesia Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal. Jurnal Hukum Replik, 6(1), 43-67.

Sriyana, J., & Sari, C. P. (2018). Pengembangan Usaha Kecil Dan Menengah Produsen Makanan Berbahan Baku Lokal. JPPM (Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat), 2(1), 65-71.

Wibowo, M. I. N. A., & Galistiani, G. F. (2018). Pemberdayaan Remaja Panti Asuhan Putri Muhammadiyah Purwokerto Tentang Kosmetik Aman dan Halal Menggunakan Metode Game Teaching. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 3(2), 171-178.

Published
2021-11-15
How to Cite
Verawati, D., Destiningsih, R., & Novitaningtyas, I. (2021). Pendampingan Perizinan PIRT dan Sertifikasi Halal Produk Makanan Ringan Pada Pelaku UMKM di Desa Balesari, Windusari, Magelang. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(4), 1166-1175. https://doi.org/10.30653/002.202164.888
Section
Articles