Pembuatan Cookies Berbahan Tepung Menir Organik KWT BUMP PT. Pengayom Tani Sejagad

  • Putri Permatasari Universitas Sebelas Maret
  • Widiyanto Widiyanto Universitas Sebelas Maret
  • Amalia Nadifta Ulfa Universitas Sebelas Maret
  • Indah Nurhidayati Universitas Sebelas Maret
  • Haryani Saptaningtyas Universitas Sebelas Maret
Keywords: BUMP, Cookies, Devotion, Groats, Processing

Abstract

COOKIES FROM ORGANIC GROAT FLOUR TRAINING IN KWT BUMP PT. PENGAYOM TANI SEJAGAD.
The rice milling process in addition to producing rice as the main product also other by-products in the form of broken rice or groats, rice bran or husks, and bran or bran. These by-products have not been utilized optimally by the BUMP Pengayom Tani Sejagad which is located in Kebonagung, Sidoharjo District, Wonogiri Regency. This problem is one of the challenges as well as opportunities for training related to groat processing in order to increase the added value of by-products from rice milling. This community service activity aims to provide education and skills to farmers in the Pengayom Tani Sejagad Farmer-Owned Enterprise (BUMP) in processing groats so that they have a higher selling value. The implementation method is the preparation of material handbooks, socialization of processing and innovation of processed food from groats, workshops for processing groats, packaging training, marketing of products from processing groats, and monitoring and evaluation. The service activities carried out can improve the knowledge and skills of target partners in processing, packaging and marketing groat cookies.

References

Berita Resmi Statistik. (2020). Luas Panen dan Produksi Padi di Indonesia 2019 (Hasil Suvei Kerangka Sampel Area). No. 16/02/Th. XXIII. 4 Februari 2020. Jakarta: BPS.

Dewa, P., Sudarta, I., & Handayani, M. (2015). Tingkat Penerapan Dan Pengetahuan Wanita Tani Tentang Industri Rempeyek Pada Kelompok Wanita Tani Mekar Sari Di Desa Bukian Kecamatan Payangan Kabupaten Gianyar. E-Journal Agribisnis dan Agrowisata, 4(3), 156-165.

Elmanora, E., Rasha, R., & Martiastuti, K. (2020). Pelatihan Pembuatan dan Pengemasan Cookies Tepung Beras di Desa Segaran. Wikrama Parahita : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(2), 63-68.

Fauzzia, W., Sofiani, F., Shaleha, D. N., Malik, N. A., Delia, R., Rubianti, W., & Wulandari, W. (2018). Pengabdian Kepada Masyarakat Bakti Sosial Bersama Jamaah Masjid Fatmah Hidayah. Jurnal ABDIMAS BSI, 1(1), 81-86.

Hantoro, Maulana, R., & Bambang, M. (2018). Eksplorasi Desain Kemasan Berbahan Bambu sebagai Produk Oleh-oleh Premium dengan Studi Kasus Produk Makanan UKM Purnama Jati Jember. Jurnal Sains dan Seni ITS, 7(1), 68-71.

Johnrencius, M., Herawati, N., & Johan, V. S. (2017). Pengaruh Penggunaan Kemasan Terhadap Mutu Kukis Sukun. JOM FAPERTA UR, 4(1), 1-15.

Kalsum, Umi, Elina, Sabat, & Putut, I. (2020). Analisis Hasil Rendemen Giling dan Kualitas Beras pada Penggilingan Padi Kecil Keliling. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 2(2), 125-130.

Kariyasa, K. (2006). Dampak Kenaikan Harga BBM terhadap Kinerja Pertanian dan Implikasinya terhadap Penyesuaian HPP Harga Gabah. Jurnal Analisis Kebijakan Pertanian, 4(1), 54-68.

Kusumasari, R. N., & Afrilia, A. (2020). Strategi Komunikasi Pemasaran Terpadu J & C Cookies Bandung Dalam Meningkatkan Penjualan. Jurnal Sain Manajemen, 2(1), 97-103.

Mariyono, & Krishna, N. H. (2009). Pemanfaatan dan Keterbatasan Hasil Ikutan Pertanian serta Strategi Pemberian Pakan Berbasis Limbah Pertanian untuk Sapi Potong. Jurnal Wartazoa, 19(1), 31-42.

Mulyawan, I. B., Handayani, B. R., Dipokusumo, B., Werdiningsih, W., & Siska, A. I. (2019). The Effect of Packaging Technique and Types of Packaging on the Quality and Shelf Life of Yellow Seasoned Pindang Fish. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 22(3), 464-475.

Prasetyo, B. E., Sri, Y., Henny, S. W., & Lia, L. (2021). Pelatihan Pembuatan Sabun Cair Cuci Tangan di BUMDES Sei Rampah, Serdang Bedagai, Sumatera Utara. 5(3), 631-637.

Purwanto. (2011). Kehilangan Pascapanen Padi Kita Masih Tinggi. www.ppijepang.org.

Rachmat, R, Nugroho, S., Sudaryono, S., Lubis, M., & Hadipernata. (2004). Agroindustri Padi Terpadu. Laporan Penelitian. Bogor: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian.

Rachmat, R. (2012). Model Penggilingan padi Terpadu untuk Meningkatkan Nilai Tambah. Jurnal Buletin Teknologi Pascapanen Pertanian, 8(2), 99-111.

Rachmawati, R. (2011). Peranan Bauran Pemasaran (Marketing Mix) terhadap Peningkatan Penjualan. Jurnal Kompetensi Teknik, 2(2), 143-150.

Salim, I., Mulyawan, D. P., & Suhardi, S. (2018). Uji Kinerja Pemecah Kulit Padipada Penggilingan Kecil. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Agrokompleks, 1(1), 1-7.

Sugondo, S. (2002). Perkembangan Teknologi Penggilingan Padi dan Pengaruhnya Terhadap Peningkatan Kualitas dan Rendemen Beras. Badan Litbang Pertanian.

Wimpertiwi, D., & Prakoso, G. H. (2018). Strategi Pemasaran : Menyatukan Menengah (Ukm) di Dalam Merk Tunggal dan Standarisasi Untuk Memperbaiki Level Usaha, Studi Kasus UKM di Indonesia Bidang Makanan. Jurnal Ilmu Komunikasi dan Bisnis, 3(1), 52-66.

Published
2021-11-15
How to Cite
Permatasari, P., Widiyanto, W., Ulfa, A., Nurhidayati, I., & Saptaningtyas, H. (2021). Pembuatan Cookies Berbahan Tepung Menir Organik KWT BUMP PT. Pengayom Tani Sejagad. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(4), 1202-1212. https://doi.org/10.30653/002.202164.909
Section
Articles